четвер, 22 жовтня 2015 р.

Раціональне харчування



Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог до:
  1. харчового раціону;
  2. режиму харчування;
  3. умов прийому їжі.
Вимоги до харчового раціону:
  1. енергетична цінність раціону повинна покривати енергозатрати організму;
  2. належний хімічний склад — оптимальна кількість збалансованих між собою поживних речовин;
  3. добра засвоюваність їжі, яка залежить від її складу i способу приготування;
  4. високі органолептичні властивості їжі (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура);
  5. різноманітність їжі за рахунок широкого асортименту продуктів i різних прийомів їх кулінарної обробки;
  6. здатність їжі (склад, об'єм, кулінарна обробка) створювати відчуття насичення;
  7. санітарно-епідемічна безпечність.
Основа раціонального харчування — збалансованість, тобто оптимальне співвідношення компонентів їжі. За такого харчування до організму надходять різноманітні поживні речовини в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності людини.
Режим харчування включає час i кількість прийомів їжі, інтервали між ними, розподіл харчового раціону за енергоємкістю, хімічним складом i масою по прийомах їжі.
Умови прийому їжі: відповідна обстановка, сервіровка столу, відсутність відволікаючих від їжі факторів.
Правильне харчування — перший ключ до здоров'я i доброго самопочуття, без яких важко досягнути максимальної працездатності. Древньогрецькому філософу Сократу належить вислів: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити».
Рівновага в організмі, яка приводить до здоров'я, починається з їжі, яку ми їмо. Дослідницький відділ Центру аеробіки сформулював вісім основних принципів раціонального харчування.

2 коментарі: